Problemlösning 12

PROBLEMLÖSNING 12

 

VAD FINNS I DEN HEMLIGA ASKEN?

 

Bläddra med hjälp av pilarna!

Idag ska vi använda Matte Solvings hatt rätt mycket! När vi använder den betyder det att vi använder vår hjärna! I Mattes problemlåda finns det en grå ask som vi ska titta lite närmre på senare. Nu ska vi få igång vår hjärna lite! Alla blundar och under tiden lägger Gustav i några knappar i hatten och stänger locket. Utanför hatten lägger han också två knappar!
Nu får ni titta! Hur många knappar är det i hatten? Ni ska få en ledtråd. Gustav räknar de två knapparna som syns och säger 3, 4! Vad betyder det egentligen när Gustav pekar på knapparna och säger 3, 4? Kan vi klura ut hur många det är i hatten?
Vi får lite olika förslag! Frågan är hur man kan tänka? Vi öppnar hatten och ser att det finns två knappar i hatten! Ahaa...! Vi ser då att knapparna i hatten är 1, 2... och att knapparna utanför då blir 3, 4!
Vi testar lite olika varianter och upptäcker att det blir lättare och lättare att lista ut hur många knappar det är i hatten! Här gav Gustav oss ledtråden 2, 3!
...och här gav Gustav oss ledtråden 1, 2, 3, 4, 5 :-) Den var en liten luring då siffran som är innan ett är noll, alltså ingenting!
Nu tar vi fram den grå asken! Vi ska nu påminna oss om vad ordet totalt betyder! Alla utom en får blunda. Den som inte blundar får i uppdrag att lägga några knappar i asken och några utanför. Det är viktigt att komma ihåg hur många man lagt i asken.
Frågan är nu hur många knappar som finns totalt. Vi får reda på att det är fem knappar i asken och utanför ligger det fyra knappar. Hur många är det totalt? Hur kan man tänka? Vart ska man börja räkna om man inte ser knapparna i asken?
Just det, vi måste föreställa oss fem knappar i huvudet och sen fortsätta räkna dem som ligger på golvet. Först har vi fem och sen blir det 6, 7, 8, och 9! Det är nio knappar totalt!
Nu får nästa i uppdrag att lägga knappar i asken och på golvet medan vi andra blundar! Nu får ni titta! Vi får reda på att det finns sex knappar i asken och på golvet ser vi 1, 2, 3 knappar! Hur många är det totalt?
Kan ni se de här sex knapparna i ert huvud, i tanken? Då har vi alltså sex stycken och sen räknar vi till de andra och då blir det 7, 8 och 9! Det blev nio knappar totalt igen!!
Nu har vi blundat igen medans en kompis lagt i knappar i asken! Men titta, det finns bara en liten knapp på golvet? Vi får reda på av kompisen att det är sju knappar i asken men hur många blir det totalt?
Sju knappar är ju rätt många att ha i huvudet så hur ska vi tänka? Just det, vi vet ju att vi har sju stycken i asken och då kan vi fortsätta räkna till åtta med den knapp som ligger utanför! När vi räknat alla knappar och kommit till åtta betyder det att det finns åtta totalt!