Problemlösning 9

TVÅ ÄPPELTRÄD OCH TIO ÄPPLEN

 

Vi lär känna tiokompisarna och spelar bowling!

 

Bläddra med hjälp av pilarna!

Förra gången hade inte Matte Solving någon problemlåda men nu finns det en där!!!
Vi tittar genom locket och ser två träd och en massa glittriga diamanter! Minns ni vad vi pratade om på förra Matte Solving-samlingen? Hhmmm...?
VI DELADE LIKA!!!! Just det! Vi hade ju dessa glasögon på oss då! Men vad var det egentligen vi delade lika?
I Mattes verktygslåda hittar vi tornen som är i olika färger. Vi minns att alla tornen är lika höga men att de sen är delade i olika många delar, halvor, tredjedelar, fjärdedelar, femtedelar och sjättedelar.
Matte har också lämnat en annan spännande sak bredvid sin låda! Det är en lite speciell tio-abakus med siffror på sidorna!
När vi tittar på den passar det alldeles utmärkt att ta på sig tioglasögonen! Titta på första raden! När vi flyttar över en vit plupp ser vi på siffrorna att det är nio vita pluppar kvar!
Vi minns också mönsterglasögonen och sifferglasögonen! Men vad gör Gustav nu???
Han ritar en massa figurer på vita tavlan som håller varandra i händerna, två och två? De är kompisar med varandra!!!! Men vad kallas det när man är två?
Minns ni att vi för ett tag sedan pratade om par? Ett par består alltid av två saker eller två personer! Om man spelar Memory letar vi efter par, alltså två kort som är likadana! Kan ni ställa er i par?
Men om alla fyra håller varandra i händerna är ni inte längre i par. Då är alla tillsammans! Sammanlagt är ni fyra bamsar idag!
Kan ni stå rygg mot rygg i par?
Nu är det dags att öppna Mattes problemlåda! Gustav lägger ut de två träden och lägger de röda diamanterna i mitten. De här träden är fruktträd men vad tror ni då att de röda diamanterna är för något? ÄPPLEN!!! Men kan ni räkna hur många äpplen det är bara med ögonen? Någon räknar till 11, en annan räknar till 9 och en räknar till 10 äpplen?
Om saker ligger huller om buller är det svårt att räkna dem. Ligger de i en cirkel är det lite klurigt också men då måste man komma ihåg vilken man börjar räkna! Hur ska vi lägga äpplena för att de ska bli lätta att räkna? Så här tycker vi blir enklast! Då lyckas alla räkna till 10 äpplen!
Matte Solving vill ha hjälp med ett problem! På hur många olika sätt kan vi dela upp äpplena på de två träden? Den som är först ut vill dela dem lika! Vi har alltså 10 äpplen som ska delas lika? Hur tror ni det kommer se ut?
Just det, det blir ju 5 på ena och 5 på andra! Om vi vill kan vi lägga äpplena i 5-mönstret, precis som på en tärning!
Gustav tar fram tavlan och skriver en femma i ena kompisen och en femma i den andra! Fem och fem är kompisar för tillsammans blir de 10!!! Nästa bamse väljer att dela upp frukterna så att det blir 6 på ena och 4 på andra! Gustav skriver det i nästa kompispar! Men vad händer när Gustav byter plats på träden? Då blir det istället 4 på den första och 6 på den andra. Det blir ju samma!!! Det blir ju också 10!
Nästa som får dela upp gör det så här! På ena trädet är det helt fullt, 10 äpplen! Men hur många är det då på det andra trädet? Just det, noll äpplen!
Så här kan vi också dela upp de tio äpplena! Kan ni se hur vi delat dem?
Men här hittar vi ännu ett sätt att dela??? Två äpplen på ena och åtta äpplen på andra! Varje gång vi hittat ett nytt sätt byter Gustav plats på träden precis som med sexan och fyran. Vi lär oss att det blir tio även då!
Nu har vi ett sätt kvar att dela äpplena på! Hhmmm...? Det finns två siffror som inte finns med bland tiokompisarna? Vilka två antal är det?
JAAAA! Vi upptäcker att trean och sjuan inte finns med! Ska vi se om det stämmer? Vi lägger tre äpplen på första och sju äpplen på andra och då upptäcker vi att det inte finns några äpplen kvar, alltså blir tre och sju tio tillsammans!
Oj, oj va många par med tiokompisar vi fick! Kan du räkna hur många par vi hittat?
Nu har hjärnan gått på högvarv ett tag så nu är det dags att springa runt på olika sätt!!!!
Matte Solving har också lämnat en väldigt spännande påse med sex käglor och en boll! Som avslutning ska vi ha en liten tävling!
Alla ska få två kast var. På vita tavlan ska vi skriva upp vad var och får för poäng. Innan man kastar ska man få gissa hur många käglor man får ner!
Här kommer resultatet! Den som vann fick fem poäng totalt! Grattis!