Problemlösning nr. 13

PROBLEMLÖSNING 13

 

SAMMANLAGD-BLOMMAN

 

Bläddra med hjälp av pilarna!

Men va nu då? Vi hittar ingen problemlåda men på pianot hittar vi en fin blomma i en kruka!
Vi tar ner blomman och tar fram de olika glasögonen för att fräscha upp minnet lite. Den här blomman har ett speciellt namn, Sammanlagd-blomman!
Vi klappar stavelserna i ordet sammanlagd och räknar till tre klapp! Ordet sammanlagd har två kompisar! Den ena heter Totalt och den andra heter Summa! Vilka roliga namn! Vi klappar staveslerna i dem också och pratar om att de betyder egentligen samma sak!
Vi upptäcker att man kan ta upp blommorna ur jorden. Vi gör det och lägger dem på mattan. Vi ser snabbt att man kan dela upp dem i två högar eftersom vissa blommor är vita och andra röda!
Vi tittar först på de vita blommorna. Gustav tar fram mönster-glasögonen och berättar att ibland kan man se mönster i olika antal. Gör man det är det inte säkert att man behöver räkna varje sak! Ser man vilket mönster det är vet man direkt hur många det är. Har man en tärning ser mönstret för 3 ut så här!
Vi räknar till tre vita blommor och sen går vi till de röda blommorna! Här ligger de i en stor hög, huller om buller och då är det svårt att se något mönster.
Vi räknar de röda blommorna och kommer fram till att de är fem stycken. Men hur ser mönstret för fem ut på en tärning? Just det! En prick i mitten och fyra prickar ute i de fyra hörnen!
Vi lägger de fem blommorna i samma mönster! Nu har vi alltså kommit fram till att de vita blommorna är tre stycken sammanlagt och de röda är fem sammanlagt!
Vi blir nyfikna på hur de andra mönstrena ser ut på tärningen. Hur många sidor har egentligen en tärning? En av bamsarna vet hur mönstret för antalet 6 ser ut! Så här ser det ut!
Här har vi alla sidor på en tärning! Det högsta antalet är sex och det betyder att en tärning har sex sidor!
Vi lägger återigen ut de vita och röda blommorna på en lång rad. Nu ska vi bygga ihop kuber för att ta reda på hur många de vita och röda blommorna är tillsammans, alltså sammanlagt! Vi minns mönstret för fem!
Titta! Nu har vi byggt ihop en röd rad med kuber och de är fem stycken! Bredvid ligger en kortare rad som är vit, en kub för varje vit blomma, och den är tre kuber lång! Men hur ska vi ta reda på hur många det är sammanlagt?
Vi sätter ihop dem och räknar! 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 och 8 kuber! Fem röda blommor plus tre vita blommor blir alltså 8 blommor sammanlagt!
Vi lämnar blommorna och kuberna en stund. Nu ska vi leta efter saker att lägga samman! Till exempel kan man välja att se hur många stearinljus det finns sammanlagt! Hur gör man då? Just det, man räknar alla ljus man kan hitta! Här tar vi reda på hur många plastlådor det är sammanlagt! NIO STYCKEN!!!!
Om man lägger ihop de fyra vita stjärnorna med de tre lampskärmarna på lampan bredvid soffan får vi sammanlagt 1, 2, 3, 4, 5, 6 och 7 saker!!!!
I en skål hittar vi tepåsar i olika färger! Hur många påsar är det sammanlagt i skålen?
När det är många saker kan det alltid vara bra att lägga ut dem på en lång rad, då är det lättare att räkna! 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 och 13 tepåsar sammanlagt! Kommer ni ihåg vad de två kompisarna hette som ordet sammanlagd har? Det ena börjar på ljudet T och det andra börjar på S!

Förbjudet att kopiera bilder från Förskolan Grindens hemsida utan tillåtelse. Kontakta oss här.

You are not permitted to copy images from this website. You can contact us here.