Flygplansvingen

FLYGPLANSVINGEN

 

Stark och svag luft


Bläddra med hjälp av pilarna!

Berta har med sig en massa papper och snören idag? Hon har också ställt dit en fläkt uppe på hyllan som vi ska ha. Det kommer handlar om stark och svag luft idag. Vi minns att vi lärt oss om detta med ballonger! En gång fick vi en ballong att sväva och en annan gång fick vi två ballonger att åka ihop av sig själva!
Vi ska lära oss om flygplan idag! Det konstiga med flygplan är att de är jättetunga men ändå kan de flyga? I flygplanet får det ju också plats en massa människor som väger mycket? Hur kan flygplanet orka lyfta?
Det handlar faktiskt också om stark och svag luft! Gustav har tejpat ihop två flygplansvingar som ser lite olika ut. Den ena vingen är helt platt...
...medans den andra är böjd som en båge på ovansidan. Man kan se rakt igenom den! Gustav har också satt fast garntrådar i vingen så de inte flyger iväg!
Vi kopplar in kontakten och sätter igång fläkten. Nu ska vi se vilken vinge som flyger bäst. Vi börjar med den platta vingen. Vi lägger den på golvet och håller i trådarna.
När vi satt igång fläkten riktar vi den mot vingen. Vingen rör sig lite men verkar inte vilja lyfta så mycket från golvet?
Nu tar vi fram den böjda vingen och gör samma sak! Nu blir det fart! Vingen far och flyger hit och dit och ibland står den nästan still i luften!!!
Vi tittar närmre på vingen som är böjd! Minns ni att luft som rör sig mycket är svagar än luft som inte rör sig så mycket. Här har vi en bild på en flygplansvinge. Det finns två streck, ett rött och ett blått. Vi ser att den blåa luften ovanför vingen får röra sig längre för att ta sig förbi än vad den röda luften gör. Den luft som är under vingen blir då starkare än luften ovanför och då trycks flygplanet uppåt!!!
Nu leker vi flygplan! Vi ska hålla armarna stilla samtidigt som vi rör oss runt i salen: Här passar det ju utmärkt att sjunga: "Titta här uppe här flyger jag..."
Vi leker också "stark och svag luft-leken"! Den har vi lekt förut. Alla ställer sig i en cirkel och håller varandra i händerna. Gustav och en till får vara i mitten. Ni som står i cirkeln är stark lyft och de som är inne i cirkeln är svag luft som rör sig runt!

Förbjudet att kopiera bilder från Förskolan Grindens hemsida utan tillåtelse. Kontakta oss här.

You are not permitted to copy images from this website. You can contact us here.