Problemlösning 3

PROBLEMLÖSNING 3

Ett hungringt lejon och antalet noll!

Bläddra med hjälp av pilarna!

Idag tar vi in Matte Solvings saker i kyrkan! Gustav tar på sig Matte Solvings kläder och vi tittar lite snabbt igenom de fyra glasögonen! Först kommer DELA-LIKA-glasögonen.
Vi låtsas att vi tar på oss dem. Gustav tar fram en pappersremsa och en sax ur Mattes verktygslåda. Nu ska vi se om Gustav kan dela den lika mellan oss? NEEEEEJ! Det blir inte lika! Men vadå? Alla har ju fått varsin lapp? Ja, men lapparna är inte delade i lika stora delar!
Gustav tar fram en till remsa. Nu ska vi försöka dela den i lika stora delar. Men vad gör Gustav? Han viker remsan mitt på. Hur många delar blir det när vi vecklar ut den? Just det, två delar! Nu viker Gustav den en gång till och vecklar ut. Då blir det fyra lika stora. Gustav provar att vika den ännu en gång och veckla ut! ser ni på bilden hur många delar det blir då?
Vi går vidare med sifferglasögon! Vi tar reda på hur många barn och vuxna som finns i kyrkan just nu och skriver det som siffror på tavlan. 1, 2, 3, 4, 5, 6 barn och 1, 2 vuxna! Lägger man ihop det blir det 8 tillsammans eller sammanlagt!
Sen är det dags för mönsterglasögonen! I kyrkan finns det väldigt många mönster! Först letar vi mönster på våra kläder!
Ord är också en sorts mönster!
Här var några väldigt roliga mönster! Vad liknar de tycker ni?
Fönstrena i kyrkan består av en massa lika stora kvadrater bredvid varandra.
Sista paret glasögon har ju med antalet 10 att göra. Minns ni att man kan tänka på burkar där det bara får plats 10 saker!
Vi räknar hur många personer som sitter på gröna mattan och lägger en bricka för varje person på tioplattan. Tror ni plattan kommer bli full? Det sitter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 personer på mattan. Titta, det fattas tre brickor för att det ska bli fullt!
Vi försöker komma på vilka andra barn som är på förskolan och vi lyckas fylla två hela tioplattor!!! Tio plus tio blir ...?
Nu går vi vidare till Matte Solvings problemlåda! Matte har ett problem, han vet inte vad NOLL betyder? I lådan finns det fyra katter och ett hungrigt lejon! Vi ställer upp katterna på rad och låtsas att vi har tioglasögonen på oss! Då blir det en bricka till varje katt!
Tittar vi på de fyra katterna med dela-lika-glasögonen kan vi se dem på två olika sätt! Här har vi ett sätt! Vi ställer katterna i två grupper med två katter i varje! Ett annat sätt är fyra grupper med en katt i varje!
Tittar vi på katterna med sifferglasögonen händer det mycket! Vi kommer på att vi kan skriva på flera olika sätt!
Men nu börjar lejonet bli väldigt hungrigt! Vi sjunger en lejonsång medan lejonet smyger sig fram och äter upp en katt. Mums-mums säger lejonet!
Vad händer nu med brickorna på tioplattan och siffrorna på tavlan? Kan ni se på bilden vad som ändrats? Men lejonet är fortfarande hungrigt! Nej, den smyger sig fram och äter upp en till katt.
Ser ni vad som hänt nu med siffrorna och brickorna? Men vad händer nu då? Lejonet smyger fram igen och äter upp en katt.
Nu är det bara en stackars katt kvar. Lejonet vill äta upp alla katter så det smyger fram och MUMS! Den sista katten är borta :-(
Men vad blev det nu för siffra på tavlan? Just det, siffran noll! Vi pratar om vad noll egentligen betyder. Noll är samma sak som inget, ingenting, tomt, allt borta och zero! Vad bra! Nu kan vi hjälpa Matte att förstå vad noll betyder!