Varmt och kallt vatten

VARMT OCH KALLT VATTEN


Bläddra med hjälp av pilarna!

Nu var det ett tag sedan Berta hälsade på med ett experiment! Vi hittar en del saker på hennes hylla. Karamellfärg, en kanna med vatten och isbitar i, en termos med varmt vatten, en sked, en tratt och ett laboratorierör!
Vad tänker ni på när ni ser röd färg? Vart skulle ni vilja ställa den röda färgen? Vid det iskalla vattnet eller vid det varma?
Vad tänker ni på när ni ser färgen blå? Till vilket vatten tycker ni blå färg passar, till det varma eller det kalla?
De flesta av oss tyckte att det iskalla vattnet ska ha blå färg! Vi häller i blå karamellfärg och ser hur vattnet sakta blir helt blått!
När vattnet är helt blått häller vi över det i laboratorieröret. Vi tar fram en ficklampa och släcker i taket för att se extra bra!
Minns ni vad ni såg när vi hällde det varma vattnet i kannan? Just det, det såg ju ut som rök! Vi såg det bäst när vi lös med ficklampan! Röken ni ser är faktiskt små, små vattendroppar som vill ut ur termosen. Ju varmare vatten det är desto snabbar vill vattnet hopp ut! Vi färgar det varma vattnet rött!
Men vad händer nu? Gustav sätter tratten högst upp på laboratorieröret och häller sakta i det varma, röda vattnet i tratten. Minns ni vart det varma vattnet tog vägen?
Just det, det åkte upp mot ytan!
Efter en liten stund märker vi att vattnet som är i mitten av röret blir lila!!!! Om vi blandar blått och rött får vi alltså lila! Men vilken temperatur tror ni det lila vattnet har?
Vad tror ni händer om vi blandar varmt och kallt vatten? Vattnet blir ljummet, alltså mitt emellan varmt och kallt! Vi minns också att vi lärt oss massor om varm och kall luft! Den varma luften vill åka uppåt och den kalla vill åka neråt!
Som avslutning leker vi vatten! Nu ska ni lyssna noga på Gustav! När han säger kallt ska ni huka er, när han säger ljummet står ni upp som vanligt...
...och när han säger varmt sträcker vi på oss med armarna upp i luften! När vi fått in rörelserna öka Gustav takten! Nu gäller det att tänka snabbt! Varmt, kallt, varmt, kallt, ljummet, kallt, varmt ....!

Förbjudet att kopiera bilder från Förskolan Grindens hemsida utan tillåtelse. Kontakta oss här.

You are not permitted to copy images from this website. You can contact us here.