Bertas färgcirkel

BERTAS FÄRGCIRKEL

Bläddra med hjälp av pilarna!

Bertas laboratorium!!! Berta ha pressat in rätt mycket på sin hylla idag!
Ett stort vitt papper! I en grå påse finns det en massa andra saker...
...tre flaskor med färg, en bunke med penslar i och en blyertspenna. Vad tror ni Berta ska göra för experiment med oss idag?
På senaste tiden har vi räknat saker som ligger i en cirkel. Gustav lägger ut penslarna på pappret, i en cirkel! Vi knäpper händerna bakom ryggen och räknar penslarna tyst i huvudet med hjälp av våra ögon!
Bamsarna påminner de andra om att när sakerna ligger i en cirkel måste man minnas vilken man börjar räkna! När ni räknat klart kan ni räcka upp handen utan att ropa rakt ut!
Nu förstår vi varför vi behöver bunken! Gustav lägger den upp och ned på pappret och tar fram blyertspennan. Vad blir det för form på pappret om vi drar med pennan runt bunken?
Precis, det blir en cirkel! Vi ritar sen tre små streck på cirkeln, nästan som tredjedelar!!! Sen tar Gustav fram de tre färgflaskorna och spritsar en liten klutt vid varje streck.
Tre färger! Gul, blå och röd. Det är något speciellt med dessa färger? Vi funderar en stund och sen kommer någon på att man inte kan få de här färgerna om man blandar två andra färger. Men om vi blandar de här tre färgerna på olika sätt kan vi få flera andra färger!!
Dessa färger kallas därför för grundfärger! Men vad gör Gustav nu? Han smetar ut färgerna åt båda håll i cirkeln, så att de nästan pussar varandra? Vad tror ni händer när den gula färgen pussar den blå? Några är helt säkra på att det blir grönt. Ska vi se efter?
Jaaaaa, det blir grönt! Men vad tror ni händer när den gula färgen pussar den röda?
Vi upptäcker att den röda färgen är starkare än den gula så Gustav häller på lite mer gul färg. Vips så får vi samma färg som på en apelsin! Orange heter den! Men vad händer när den röda färgen pussar den blå?
Det blir mörklila!!! Oj, vilken fin färg det är! Tre färger har nu blivit till sex färger! Sen kan vi ju blanda in vit färg också om vi vill göra dessa färger ljusare men vad tror ni händer om vi blandar in lite svart?
Gustav ritar en till cirkel i mitten som är lite mindre! I den cirkeln spritsar vi ut en klutt gul, en klutt blå och en klutt röd. Vad tror ni vi ska göra med dessa färger?
Vi ska blanda alla tre färgerna! Det blir spännande! Vad tror ni det blir för färg då? Tror ni vi kommer få en sjunde färg? Vi får några förslag! Några tror att det blir brunt och några tror att det blir mörkgrönt. Vi räknar ner från fem sen blandar vi! 5, 4, 3, 2, 1 och 0!!!!!
Det blir svart!!!! Om ni vill kan ni experimentera med att blanda färger när ni målar ute vid borden! Snipp, snapp, snut, nu är Bertas laboratorium slut!