Russinhissen

RUSSINHISSEN

Russin med armpuffar.

Bläddra med hjälp av pilarna!

I Bertas skåp hittar Gustav en kanna vatten, en flaska med bubbelvatten, två pennor, två russin, två glas och tre papper.
Idag ska vi faktiskt göra ett experiment som handlar om det ni ser på bilden som Gustav håller upp. Men...det är ju ett barn med armpuffar på bilden?
Vi ska fortsätta lära oss lite om DENSITET. Vi klappar ordet och märker att det blir tre klapp. DEN-SI-TET! Vet ni vad som brukar hända när man öppnar en flaska med bubbelvatten? JAAAA, det pyser och fräser......hhmmm....sen ser vi också massa bubblor som åker uppåt. Vi testar och ser om det stämmer!
I kannan har vi också vatten men det här vattnet har inga bubblor i sig. Vi samtalar lite om vad som händer med de två russinen när vi släpper ner dem i vattnet. Har russin lägre eller högre densitet än vatten? Blir det någon skillnad på russinet som är i bubbelvattnet jämfört med den som hamnar i det vanliga vattnet?
Vi testar! I ett glas häller vi vanligt vatten och i det andra häller vi bubbelvatten! Vi räknar till tre så släpper vi ner russinen! 1, 2, och 3!!!!!
Men va konstigt? Båda åker först ner till bottnen men sen flyter russinet som är i bubbelvattnet upp till ytan? Vi lägger oss på mage så vi kommer riktigt nära. Kanske kan vi se vad det är som händer med russinet som är i bubbelvattnet. Det samlas bubblor på russinet!!!!! Bubblorna är en ledtråd! Men vänta nu...efter en liten stund åker russinet ner igen och sen upp igen????
Vi tömmer ut vattnet ur de båda glasen och tar ur russinen. Nu ska vi dela upp oss i två grupper och ha en liten tävling! Gustav ger varje barn en siffra. Vart annat barn får en etta och de andra får en tvåa. Alla ettor samlas på mattan och alla tvåor samlas vid skåpen! Varje grupp får ett papper och en penna. Nu ska vi ha bubbelvatten i båda glasen. Vi släpper ner russinen samtididgt och räknar hur många gånger russinet åker upp till ytan!
Vi drar ett streck på pappret varje gång den åker upp. Efter tre minuter samlas vi i stora cirkeln för att se vilken grupp som fick flest streck och vilken som fick färst!
Så här blev resultatet! Grupp två vann med tre streck och grupp ett fick bara ett streck. I bubbelvattnet finns en gas som bildar bubblor. Det är de bubblorna ni ser i vattnet!
Bubblorna vill gärna fastna på saker i vattnet samtidigt som de vill upp till ytan. När tillräckligt många bubblor fastnat orkar de lyfta russinet upp till ytan. Men vid ytan släpper de taget om russinet och då åker det till ner igen! Man skulle kunna säga att russinet tar på sig armpuffar nere vid bottnen och kastar av sig dem upp vid ytan! När ni har armpuffar på er i vattnet kan man säga att ni får ni lägre densitet än vattnet för då flyter ni ju lättare!