De två ballongerna

DE TVÅ BALLONGERNA

 

Stark och svag luft


Bläddra med hjälp av pilarna!

Idag har Berta med sig ännu fler stora saker. Precis som förra gången har hon förberett en bordsfläkt, en skarvsladd och ballonger. Den här gången hittar vi även två stolar, en pinne och ett snöre. Minns ni vad Bertas experiment handlade om förra gången?
Just det, luft! Vi minns att vi försökte sväva precis som ballongen men att det inte gick så bra. Nu ska vi titta på en liten film på datorn som faktiskt visar en person som svävar. Titta noga och fundera på varför personen kan sväva!
Några upptäcker att kläderna rör sig väldigt snabbt? Är det på låtsas eller på riktigt? Någon tror att det är fejk eftersoim man inte ser hela personen på filmen. När filmen är klar berättar Gustav att det faktiskt är på riktigt! Under personen finns en jättestor och jättestark fläkt som blåser upp mot taket.
Vi samtalar en del om att en ballong inte alls är så svår att lyfta, den är ju så lätt. Skulle vi å andra sidan byta ut ballongen mot en lika stor sten skulle det vara svårt att lyfta, man behöver vara starkare. På samma sätt är det med luften från fläkten. Nu ska vi ordna ballongerna och hänga upp dem på pinnen.
Förra veckan fick vi lära oss att luft som står still är starkare än luft som rör sig. Nu ska vi få se det på ett lite annorlunda sätt. När Gustav har hängt upp ballongerna ställer han fläkten ungefär mitt emellan ballongerna, en liten bit bort. Vad tror ni händer med ballongerna när vi sätter igång fläkten?
Vi testar och märker att ballongerna trycks mot varandra. Så fort vi stänger av fläkten åker ballongerna tillbaka till sin vanliga plats.
När vi sätter igång fläkten börjar luften emellan ballongerna att röra sig, den blir alltså svag. Luften som är utanför ballongerna rör sig inte och blir då starkare än den luft som rör sig. Den straka luften trycker ihop ballongerna!!!

Förbjudet att kopiera bilder från Förskolan Grindens hemsida utan tillåtelse. Kontakta oss här.

You are not permitted to copy images from this website. You can contact us here.