Toniska labyrintreflexen (TLR)

TLR delas in i två reflexer och är en reaktion på gravitationens påverkan på kroppen.

Den aktiveras av huvudets lägesförändringar framåt eller bakåt. TLR framåt innebär att kroppen böjs ihop när nacken böjs framåt (integreras när babyn är 3-4 mån.) TLR bakåt innebär att kroppen sträck när huvudet böjs bakåt (integreras långsamt fram till 3 års ålder).

Muskeltonus och balans tränas av denna reflex. Den förbereder barnet på att rulla runt, kravla och senare krypa, stå och gå. Huvudkontroll är förutsättningen för att alla senare funktioner ska utvecklas. TLR är nyckeln till tidiga rörelser, styrka och balans.

Reflexen integreras genom att barnet rullar, ålar och kryper.

Några tecken som tyder på ointegrerad TLR framåt:

Barnet får dålig huvudhållning, svag nackmuskulatur och svaga armar

Hållningen kan bli kutryggig på grund av dålig muskeltonus

Överrörlighet i armar

Problem att lyfta armar eller att klättra

Ögonmotoriska problem

Dålig tidsuppfattning

Dåligt lokalsinne

Höjdrädsla

Problem med ordningsföljd (tid och rum), svårt att lära sig klockan

Några tecken som tyder på ointegrerad TLR bakåt:

Spänd kroppshållning, tendens att gå på tå, ryckiga rörelser