Landaureflexen

Den övre landaureflexen uppkommer i två till fyra månaders ålder. Den hjälper barnet att lyfta huvudet och bröstet då det ligger i magläge. Barnet kan se sig omkring och gripa saker i närheten, vilket hjälper till att kontrollera nack- och ryggmusklerna.

Den nedre landaureflexen aktiveras ett par månader senare då benen lyfts från underlaget på samma gång som bröstet. Rörelserna hjälper till att integrera TLR och ryggradsreflexen.

Landaureflexen ska kunna kontrolleras vid tre års ålder. Det innebär att barnet ska kunna lyfta huvud och bröst utan att benen lyfter från underlaget.

Reflexen kallas också för njutningsreflexen eftersom rörelsen stödjer dopamin- (aktivietet) och oxytocin - (glädjehormon) produktionen.

Några tecken som tyder på ointegrerad landaureflex:

Motoriska problem (främst i ben och överkropp)

Låsta knän (svårighet att böja sig framåt)

Svårigheter med att koncentrera sig på detaljer

Svårt att ta in ny information

Mororeflexen - Toniska labyrintreflexen (TLR) - Symmetrisk tonisk nackreflex (STNR) -

Gripreflexen - Ryggradsreflexen - Asymmetrisk tonisk nackreflex (ATNR) - Babinskireflexen