Babkinreflexen

Babkinreflexen är medfödd och utlöses när ett föremål berör handflatan. Babkin hjälper barnet att knyta handen om något föremål och föra det till munnen. Reflexen är kopplad till sugreflexen vilken får barnet att kupa tungan och söka med munnen.

Reflexen integreras när barnet står på alla fyra med handflatorna mot golvet med sträckta fingrar och gungar fram och tillbaka. Man kan också hjälpa till med integreringen genom att massera handflatan eller hålla kring handen och göra lätt motstånd när barnet öppnar sin hand och sträcker ut fingrarna.

Några tecken som tyder på ointegrerad Babkinreflex:

Otydligt tal (sugreflexen aktiveras)

"Styr med tungan" vid finmotoriskt arbete

Dålig finmotorik

Kan ha svårt att gräppa eller släppa föremål

Svårt att använda tumme - fingergrepp

(Krampaktigt penngrepp påverkar handstil och skrivning)

Svårt att stå på alla fyra med sträckta fingrar

Lång tumsugningsperiod

"Slabbigt" ätande

Dreglar

Mororeflexen - Toniska labyrintreflexen (TLR) - Symmetrisk tonisk nackreflex (STNR) -