Asymmetrisk tonisk nackreflex (ATNR)

Om huvudet på ett spädbarn vrids åt ena sidan så sträcks automatiskt arm och ben på samma sida. Arm och ben på motsatt sida böjs. ATNR påverkar fostrets rörelser i livmodern och spelar en stor roll vid förlossningen. Den ska vara integrerad vid sex månaders ålder.

Reflexen integreras genom att barnet ålar, kryper, griper föremål och för dem till munnen. Reflexen har betydelse för att utveckla fokuseringsförmåga, samseende och öga- handkoordination.

ATNR är en av de viktigaste reflexerna som påverkar inlärning. Den påverkar bland annat det vestibulära systemet.

Några tecken som tyder på ointegrerad ATNR:

Barnet har svårt att korsa kroppens mittlinje

Dålig balans när huvudet vrids åt sidan

(De kan få svårt att lära sig cykla eftersom armen följer med när huvudet vrids åt sidan)

Barnet kan få diverse synproblem

(som skelning eller dåligt samseende, även svårigeheter vid läsning och skrivning)

Handstilen kan bli otydlig eftersom barnet ofta trycker för hårt med pennan

Barnet kan få en blandad eller oklar lateralitet

(har svårt att bestämma sig om de t.ex. ska rita, äta eller kasta med vänster eller höger hand)

Både barn och vuxna kan vara fumliga

(för att undvika att armen åker ut när huvudet vrids blir det många spänningar i nacke och rygg. Vuxna får ofta problem med stelhet och värk i nacke, skuldror, rygg och höfter)

Går passgång